Aria naturală protejată Lacul Cuejdel    

> comunitatea locală

Comuna Gârcina este o comunitate umană aşezată într-un cadru natural binecuvântat aproape din toate punctele de vedere. Se situează în partea centrală a judeţului Neamţ, întinzându-se în mod echilibrat pe o porţiune a Depresiunii Cracău-Bistriţa şi o alta a Munţilor Stânişoarei astfel: satul Cuejdiu şi jumătate din satul Gîrcina sunt aşezate în zona montană, iar jumătatea cealaltă a satului Gîrcina, în aval de pârâul Gîrcina aparţine zonei subcarpatice. Satul Almaş se întinde deasemeni o treime în zona montană, spre vest şi două treimi în zona subcarpatică.

Este învecinată cu: comuna Dobreni şi comuna Crăcăoani la nord, municipiul Piatra Neamţ la est, comuna Pângăraţi şi comuna Alexandru cel Bun la sud şi comuna Hangu la vest.
Locuitorii comunei Gîrcina îşi au originea în adâncurile istoriei, primele atestări ale existenţei lor pe aceste meleaguri datând din perioada 3200 – 3000 a.H.

Cercetătorii relevă faptul că primii oameni stabiliţi aici aparţin eneoliticului, deci aşezarea lor datează de aproximativ 5000 de ani. Pe traseele de la Hîrcu-Almaş, explorate de profesorul universitar Radu Vulpe şi arheologul Constantin Mătase, acum peste 70 de ani s-au găsit resturi de ceramică, chirpici de la case şi un idol de lut, piese ce aparţin civilizaţiei de tip Cucuteni B.

Primul document care atestă satele Gîrcina (Oprişeni) şi Cuejdiul constituie un adevărat certificat de naştere, fiind găsit la Constantinopol de Pr. Paul Mihail.

Comuna Gârcina se remarcă prin Monumentul eroilor din Primul Război Mondial amplasat în faţa bisericii din localitate, fiind construit în anul 1920, din iniţiativa şi cu sprijinul material al unor familii de buni români, cu mare respect faţă de eroii locali şi ai întregului neam românesc.

Ca înfăţişare, monumentul se înscrie în categoria obeliscurilor, fiind creaţia sculptorului P. Vicenzo. Este construit din piatră şlefuită, bronz şi marmură.

Suprafaţă: 122,5 kmp, localităţi componente: Gîrcina, Almaş, Cuiejdiu.


Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea
Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a
Uniunii Europene sau a Guvernului României
Copyright @Consiliul Judeţean Neamţ